Çarpıntı Tedavisinde İlaç Yerine Radyofrekans Ablasyon

Çarpıntı Tedavisinde İlaç Yerine Radyofrekans Ablasyon

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Namık Kemal Eryol ilaçsız çarpıntı tedavisi hakkında bilgi verdi.
Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, "Çarpıntı anında sıklıkla kalp hızında da artış vardır ve bu artış “taşikardi” olarak adlandırılmaktadır. Çarpıntı, organik ve psikojenik nedenlerle meydana gelebilir. Önlenebilir bir sebebi yok ise çarpıntı kalıcı ve tedavisi de zorunlu hale gelmektedir. Bu noktada ilaç yaklaşımlarının yeterince tedavi edici olmadığı görülmektedir. Ayrıca uzun yıllar ilaç kullanma gerekliliği yan etkiler açısından düşünüldüğünde istenilmeyen bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. İlaç yaklaşımının taşıdığı bu olumsuzluklar “ablasyon” tedavisi ile ortadan kaldırılmaktadır" dedi.

Eryol, "Kalıcı çarpıntısı olan hastaların kalbinde bu şikâyete sebep olacak, ölü doku, ilave elektriksel yollar gibi yapısal bozukluklar mevcuttur; bunlar ya sonradan kazanılmış ya da doğumsal olarak gelişmişlerdir. Bu yapısal bozuklukların saptanması ve tedavisi, çarpıntı nedenini de ortadan kaldırmakta ve aynı zamanda da çarpıntıyı tedavi edici özellik taşımaktadır. Bu yöntemle öncelikle elektrofizyolojik çalışma yapılarak çarpıntı nedeni olabilecek patolojik oluşumların yeri saptanmaktadır. Hemen sonrasında ise yüksek frekanslı ses dalgaları ile ısıtılarak bu oluşumlar tahrip edilmektedir. Bu işlem “Radyofrekans Ablasyon” olarak adlandırılmaktadır" diyerek şu şekilde konuştu:

"İşlem yaklaşık 30 dakika ila 1.5 saat arasında sürmektedir. Ağrısız bir işlem olduğu için kalp içine kasık damarları üzerinden ulaşılıp sadece lokal anestezi kullanılmaktadır. İşlem başarısı, çarpıntı türüne göre değişmekle birlikte %90 -100 civarında seyretmektedir. Örneğin; acil poliklinikte sık karşılaşılan ve “PAT” olarak bilinen, aniden başlayan, belirli bir süre devam ettikten sonra kendiliğinden veya acilde ilaç uygulanması ile aniden sonlanan dar QRS çarpıntılarda (supraventriküler taşikardi) işlem başarısı % 98-100 civarında olup, oldukça yüksektir. Ablasyon işlemi her türlü çarpıntının tedavisinde başarıyla kullanılıp ilaç tedavisine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır.

Son zamanlarda atriyal fibrilasyon denilen, ritmin hem hızlı, hem de düzensizi olduğu çarpıntı türünde radyofreakans ablasyon yöntemine alternatif olarak “kriyobalon ablasyon” (soğutarak dondurma tedavisi) yöntemi geliştirilmiş olup, başarı ile uygulanmaktadır."