Kalbi soğutunca ritim düzeliyor

Kalbi soğutunca ritim düzeliyor

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp ritim bozuklukları cryo ablasyon (soğutma yöntemi) ile tedavi edilmeye başlandı

Dünya'da yeni uygulanmaya başlanmış olan, eski yöntemlere göre komplikasyonları daha düşük bu yeni yöntemle kalpteki sorunlu bölge eksi 40-50 derece arasında dondurularak, çarpıntı oluşumu engelleniyor.

Kalp ritim bozukluğundaki bu yeni tedavi yöntemi hakkında bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, Türkiye'de İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde uygulanan cryo ablasyon yönteminin bölgede ilk olarak Erciyes Üniversitesi Hastaneleri'nde de uygulanmaya başlandığını kaydetti.

Eskiden kalpte çarpıntıya neden olan alanların ısıtılarak hastalığın tedavi edilmeye çalışıldığını ve bunun da kalpte bazı komplikasyonların oluşmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eryol, şu bilgileri verdi: "Normal bir kalp hızı dakikada 60-100'dır. Çarpıntısı olan hastalarda bu 130-190'a kadar çıkar. Çarpıntı ile ortaya çıkan ve halk arasında kalp ritim bozukluğu olarak bilinen 'atriyal fibrilasyon' yapılan klinik uygulamada en sık görülen ve hastaneye yatış nedenleri arasında da en başta yer alan önemli bir hastalıktır. 

Kalbin üst bölümünden (kulakçık) kaynaklanan ve erişkin her 100 kişinin 3-4'ünde hayatının bir bölümünde ortaya çıkan atriyal fibrilasyon, şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nadiren bayılmaya neden olmaktadır.

Kalbin dakikada (kulakçık hızı) 300 hatta bazen 600 vuruma çıkmasına neden olan atriyal fibrilyasyon uzun dönemde uygun şekilde tedavi edilmezse kalpte büyümeye ve kalp yetersizliğine yol açabilir. Kalpteki ritim bozukluğunun en korkulan sonucu, beyne pıhtı atması ile felç oluşma ve ölüm riskidir. Hem kısa, hem de uzun vadede hastalar şikâyetler nedeniyle hastaneye sık başvurmakta, bazen ritim bozukluğunun tedavisi için şok uygulaması gibi travmatik müdahalelere gerek duyulmaktadır. 

Kalp ritim bozukluğunun tedavisinde ömür boyu ilaç kullanmak ise kolay değildir. Kalpteki ritim bozuklukları eski uygulamalarda radyo dalgalarıyla sorunlu bölge 65 dereceye kadar yakılarak düzeltiliyordu. Yeni bulunan ve cryo- ablasyon adı verilen yöntemle sorunlu bölge eksi 40-50 derece arasında dondurularak çarpıntı oluşumunu engelliyoruz. Dünyada da yeni olan bu yöntemin eski yöntemlere göre komplikasyonu daha düşüktür."

Bölgede ilk olarak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde uygulamaya başlanan 'cryo ablasyon' yöntemini bir günde iki hastaya uygulayarak hastaları sağlığına kavuşturduklarını kaydeden Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, bu yeni yöntemle hastaların artık İstanbul, Ankara'ya gitmek zorunda kalmayacağını, oldukça pahalı olan bu tedavinin SGK tarafından da karşılandığını sözlerine ekledi.